GIDA ENDÜSTRİSİNDE ROBOTİK OTOMASYON

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün  raporuna göre 2050'de artan Dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için 2006'dan bu yana %70 daha fazla yiyecek üretmek zorundayız. Doğal olarak daha kaliteli, düşük maliyetli ve daha fazla gıda üretmek zorunluluğu ortaya çıkıyor. Bu talebi karşılamak için devletler, çiftçiler ve tarım şirketleri daha fazla ve daha verimli üretebilmek için endüstriyel çözümlere yöneliyorlar.

Gıda endüstrisi ile robotik uygulamaların kesiştiği yer paketlemedir. Gıdalar ambalajlandıktan sonra paketlenebileceği gibi işlenmemiş haliyle de paketlenebilir veya paketlenen gıdalar lojistik olarak yeniden paketlenmek zorunda kalır. Bunlar birincil, ikincil ve de üçüncül paketleme olarak ayrılır. 

Birincil paketlemeye örnek gıda ürününün alınıp sarılması olarak “işlenmemiş gıda paketleme” olarak adlandırılır. Boyut ve şekil olarak birbirlerinden farklı olabileceği için genelde al ve yerleştir üzerine robotik bir sistem seçilir. Robotik olmayan bir diğer seçenek ise boyut tutturma dediğimiz fixturing yöntemidir. Ancak bu yöntem fazla alan kapladığından yer sıkıntısı olan üretimler için uygun değildir. 

Pişirilen ürünlerde ise depanning kullanılır. Toplu fırınlanan ürünlerin büyük tavaları üzerinden alınıp paketlenmesi demektir. Özel bir tava boşaltma aracı kullanılır. Bu işlem genelde denesting ile beraber kullanılır. Denesting robotu yığından bir paket alır ve tava boşaltma robotu da fırınlanmış ürünü ambalajın içine koyar.

İkincil ambalaj işlemi, paketlenmiş ürünleri almak ve bunları koli veya kasalara koyma şeklinde çalışır. Collaborative (ortak çalışan) robotlar ikincil ambalajlamada tercih edilebilir. Ürünler zaten dış birincil ambalaj aşaması ile çevresel etkenlerden korunur hale geldiği için bu aşamada  gıdaya zarar verme riski daha azdır.

Kolilenen bu ürünlerin kalite kontrolden geçmesi gerekmektedir. Bunun için büyük depolara ihtiyaç duyulur. Depolara kaldırılmak için üst üste yığılarak nakliye için hazır hale getirilir ve bu aşamada paletleme robotları kullanılır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

LAZER İLE YÜZEY SERTLEŞTİRME UYGULAMALARI

Cıva ile Çalışan Saat